200 JAAR BRABANT
- INTERNETKRANT-
BRABA200

Commissaris van de Koningin Mr F.J.M. Houben opent fietsroute "La Trappe"


Op 3 mei 1996, om 10.00 uur, heeft de Commissaris van de Koningin, mr F.J.M.Houben de fietsroute "La Trappe" geopend, in de bierbrouwerij "de Schaapskooi", Eindhovenseweg 3 te Berkel-Enschot. De bierbrouwerij maakt deel uit van het trappistenklooster O.L.V. van Koningshoeven en is de enige trappisten- brouwerij in Nederland. De fietsroute "La Trappe" wordt de provincie aangeboden in het kader van "200 jaar Brabant". De route is 40 km lang en voert door de mooiste gedeelten van Hilvarenbeek, Biest-Houtakker, Berkel-Enschot, Moergestel, Oisterwijk en Tilburg. Deelnemers kunnen iedere werkdag deelnemen aan een rondleiding door de kloosterbrouwerij. In de maand mei is de bierbrouwerij bij wijze van uitzondering ook op zaterdag geopend. De Commissaris van de Koningin opende de route door om circa 10.25 een herdenkingsplaquette aan te brengen in het poortgebouw van de Abdij.

O.L.V. van Koningshoeven

Het trappistenklooster O.L.V. van Koningshoeven is in 1881 gesticht door Trappi sten afkomstig van de abdij Katsberg in de omgeving van het Franse Rijssel. De Trappisten kochten drie hoeven van Koning Willem II, vandaar de naamgeving van het klooster. De Schaapskooi verwijst naar de schapenteelt die oorspronkelijk vanuit de hoeven werd bedreven. De monniken van het klooster kozen voor de bierbrou werij en legden daarmee de basis voor een traditie van bierbrouwen. Wereldwijd zijn er 140 trappistenkloosters waarvan er zes een brouwerij hebben. "De Schaaps kooi" is de enige Nederlandse kloosterbrouwerij bij een trappistenklooster.

Brabant Fietst

'Brabant Fietst' is een van de zeven thema's van '200 jaar Brabant'. de provincie Noord-Brabant stimuleert het fietsen actief. De beleidsnota "Brabant op de Fiets" voorziet in een inhaalslag op het gebied van fietsvoorzieningen en fietspaden in Brabant. Overigens beheert de provincie Noord-Brabant een netwerk van meer dan 650 kilometer fietspad. In het kader van "Brabant Fietst" worden tal van activiteiten rondom de fiets georganiseerd. Zo is op 11 mei de landelijke fietsdag gestart in 's- Hertogenbosch en staat die stad een maand later in het teken van de Tour de France. Op 15 september wordt de Brabantse Fietsdag georganiseerd. Vanuit tal van plaatsen worden fietsroutes georganiseerd, een unieke kans om de minder bekende delen van de provincie op een ontspannen wijze te leren kennen.

BRABA200
Gedurende het hele jaar nog kunnen Brabanders, in het kader van 200 jaar Brabant laten zien wat hen beweegt en waar zij zich mee bezig houden. De organisatie 200 jaar Brabant ondersteunt hen bij deze activiteiten. Naast een eigen activiteitenprogramma voert de provincie namelijk een publiciteitscampagne om alle activitieten, die plaatsvinden onder het 'label' van 200 jaar Brabant, onder de aandacht te brengen van het publiek. Hiervoor staan haar vele mogelijkheden ter beschikking, zoals een speciale evenementenkalender en publcitaire aandacht in de Brabantse media.

Iedereen, elke organisatie, vereniging, club of gemeente kan op deze manier profiteren van de ondersteuning door het organisatiecommité 200 jaar Brabant.

Er zijn natuurlijk wel enkele voorwaarden om van deze steun gebruik te kunnen maken.
* uw initiatief moet passen binnen één van de thema's, die... zijn genoemd
* uw initiatief heeft voldoende schaal, spreekt een voldoende grote groep mensen aan en is tenminste gericht op uw eigen streek

Wat krijgt u als u zich aanmeldt?BRABA200Contactpersonen


De organisatie 200 jaar Brabant geeft u ondersteuning op het gebied van publiciteit en advies. De organisatie beschikt niet over de mogelijkheden om evenementen te sponsoren of te subsidiëren. Wilt u meer informatie, neem dan gerust contact op met het secretariaat.


Wanneer wie te bellen?


Als u een idee hebt, waarvan u wilt weten of het door de organisatie van 200 Jaar Brabant kan worden opgenomen, kunt u het beste conctact opnemen met het secretariaat. Zij kunnen u vervolgens doorverwijzen naar een van de themaleiders.

Organisatie rond 200 Jaar Brabant


Coördinator

Richard L'Ami073-6812308

Secretariaat 200 Jaar Brabant

Frans Elissen en Yvonne Jonker073-6812200

Brabant Natuur en Landschap

Nico Landwehr Johan073-6812308

Gastvrij Brabant

Dick Wildeman073-6812200

Brabant Sociaal

Loes Bergman073-6812291

Brabant Fietst

Frans Elissen073-6812200

Brabant Bestuur

Jan Tervoort073-6812109

Brabant Economie

Nicole Heijnen073-6812218

Brabant Cultuur

Fries van der Zee073-6818135